Tuesday, July 13, 2010

RESEPI KUIH AKOK

Kuih Akok ini juga merupakan salah satu makanan popular di negeri pantai timur terutama Kelantan dan Terengganu. Akok mempunyai rasa yang sangat manis. Kandungan bahan dan cara membuatnya merupakan faktor yang menjadikan kuih akok ini sedap. Kebiasaan nya kuih akok ini berwarna hijau pucat.

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara membuatnya:

bahan -bahannya:
10 biji telur ayam
300 gm gula melaka
200 ml air
400 ml santan
2 helai daun pandan
1/2 sudu kecil garam
60 gm tepung (tapi saya guna 70 gm)

cara membuatnya:
1. masak gula melaka bersama 200ml air hingga larut,masukkan sekali daun pandan yg dicarik2.
2. tutup api. biarkan suam.
3. masukkan santan & bahan lain. kacau sebati. tapis.
4. panaskan acuan akok/ muffin tray. dalam oven 210 degC.
5. letak lapisan paling atas dlm oven. masukkan sedikit minyak dlm acuan. biarkan minyak panas.
6. tuangkan bancuhan akok setinggi 1".
kuih akan mengembang. bila sejuk akan kecut balik.


Selamat mencuba!!


1 comments:

xerk

masak gune oven jd k? brpe minit eh?

Post a Comment