Glittermaker

Tuesday, July 13, 2010

RESEPI KUIH TEPUNG GOMAK

Kuih Tepung Gomak ini juga dikenali sebagai Kuih Buah Beluru merupakan sejenis kuih yang popular di pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu.

Ia merupakan kuih yang diperbuat dari tepung pulut dan berbentuk bulat gentel dengan inti kelapa manis. Dibahagian luar tepung gomak di lumur dengan tepung kacang hijau untuk mengelakkan ianya melekat sesama sendiri.

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara membuatnya:

Bahan-bahannya:

400gm tepung pulut
300gm kacang hijau
300gm gula merah
1/2 biji kelapa parut
1 cawan gula pasir

Untuk inti, campurkan gula pasir dan kelapa parut dengan setengah cawan air dan masak sehingga kering. Angkat dan ketepikan.

Bagi membuat kuih, goreng kacang hijau tanpa minyak sehingga garing dan kisar halus seperti tepung dan ketepikan.

Bancuh tepung pulut dengan air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dibentuk.
Ambil sebesar telur dan leperkan, bubuhkan sedikit inti didalam dan tutup semula.
Didihkan air yang bercampur daun pandan, masukkan tepung yang berinti tadi, angkat apabila kuih timbul.

Kemudian golek-golekkan kuih tadi didalam tepung kacang hijau, susun didalam pinggan.

Siap untuk di makan, mudah bukan?? cubalah sendiri.



0 comments:

Post a Comment